Cestování je obohacující a obohacující, ale stres z něj může na vašem těle pořádně zabrat. Udržet si zdravá střeva při cestování může být obzvláště obtížné. Mezi nepravidelným stravováním, úpravami cirkadiánního rytmu a někdy neznámými přísadami mnoho cestovatelů zažívá záchvaty zácpy, průjmu, nepravidelnosti, plynatosti, nadýmání a dalších příznaků spojených s nerovnováhou ve vašich střevech.
Vaše střeva potřebují k optimálnímu fungování dostatek mikroflóry. Mikroflóra jsou organismy, včetně bakterií, které žijí ve vašich střevech. Jsou zodpovědné za rozklad potravin, které jíte, a za tvorbu biotinu a vitamínu K. Prostředí, ve kterém vaše mikroflóra žije, se nazývá váš mikrobiom.
Dysbióza je stav, ke kterému dochází, když se váš mikrobiom stane nevyváženým. Jak příliš mnoho jedné bakterie začne přebírat vládu, mikrobiom se stává méně rozmanitým. Spolu s genetickými faktory může k dysbióze přispívat mnoho faktorů životního prostředí. Strava s vysokým obsahem cukru může například způsobit rychlé množení určitých bakterií ve vašem střevě. Dieta s nízkým obsahem vlákniny může způsobit nedostatek bakterií, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem.
Naneštěstí se dysbióza může objevit na cestách, protože může být těžké držet se zdravé stravy na cestách. Příznaky dysbiózy zahrnují plynatost, křeče, zácpu, průjem, zánět, únavu a nízkou energii.
Kterýkoli z těchto příznaků může snadno narušit vaše cestovní plány, takže je důležité udělat, co můžete, aby vaše střeva byla na cestách šťastná.
Čtěte dále a objevte několik jednoduchých způsobů, jak můžete pomoci svému mikrobiomu prospívat a udržovat vaše střeva zdravá při cestování.
Jezte hodně vlákniny
Je důležité začlenit do stravy dostatek vlákniny jak na cestách, tak mimo ně. Vláknina pomáhá vylučovat stolici a snižuje riziko vzniku rakoviny střev . Vláknina také pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu, čímž snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a mrtvice.
Zvýšení příjmu vlákniny na dovolené může pomoci udržet vaše střeva zdravá při cestování a může pomoci zkrátit délku zácpy související s cestováním, což je příznak, který se někdy objeví, když se vaše rutina náhle shodí. Do svého cestovního jídelníčku nezapomeňte zařadit rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.
Nerozpustná vláknina dodává objem vaší stolici a pomáhá urychlit trávení. Některé příklady neodolatelných vláken, které mohou udržet vaše střeva zdravá při cestování, jsou celá zrna, semena a zelenina.
Rozpustná vláknina tvoří gelovitou látku, která se lepí na vaše střevo a pomáhá při vstřebávání živin. Rozpustnou vlákninu můžete získat z potravinových zdrojů, jako je hrách, fazole, oves, jablka a citrusové plody
Hydrát
Když se dehydratujete, vaše tělo nemá žádnou tekutinu, kterou by mohlo použít k přesunu potravy tělem. Brzy budou následovat příznaky jako zácpa, plynatost a nepříjemné nadýmání. Nejen to, ale jak dehydratace, tak zácpa přispívají k nízké hladině energie a pocitům tíhy a letargie. Když trpíte zácpou kvůli dehydrataci, pravděpodobně se vám na dovolené nebude moc chtít do ničeho.
Zůstat hydratovaný vám může pomoci udržet vaše střeva zdravá při cestování. Mějte na paměti, že pokud navštívíte teplou tropickou destinaci nebo se účastníte namáhavých aktivit, jako je pěší turistika, budete muset dávat pozor na to, kolik vody pijete.
Můžete také zvážit přidání elektrolytů do láhve s vodou, které vám pomohou zůstat hydratovaní. Přírodní možnosti, jako je kokosová voda, zázvor a vody s ovocem, vám mohou pomoci zajistit doplňování elektrolytů, které ztrácíte při pocení, což voda sama o sobě nedokáže.
Berte probiotika
Probiotika jsou živé bakterie, které podporují trávení. Pomáhají udržovat váš mikrobiom zdravý a rozmanitý tím, že jej obnovují, pokud byl vyhozen. Léky, dieta, stres a nemoci mohou narušit váš mikrobiom, takže užívání probiotik, ať už preventivně nebo po záchvatu zažívacích potíží, vám může pomoci cítit se lépe a udržovat vaše střeva zdravá na cestách.
Probiotika lze zakoupit a užívat ve formě pilulek, nebo můžete najít přirozené zdroje probiotik v potravinách, jako je ovoce a zelenina, a v potravinách, které byly fermentovány.
Některé příklady potravin bohatých na probiotika jsou
- Jogurt
- Kefírové mléko
- Tvaroh
- Okurky, kysané zelí nebo kimchi
- Miso pasta
- Vodní meloun
- Mandle
- Grapefruit
- Pudinková jablka
- banány
Vybírejte své prodejce potravin moudře
Jednou z nejlepších částí cestování je ochutnat všechny druhy místních lahůdek připravených lidmi, kteří své recepty zdokonalují po generace. Jednoduché stánky s jídlem, které se běžně vyskytují v turistických destinacích, jako je Jižní Amerika a jihovýchodní Asie, jsou skutečným pokladem a dva stánky s jídlem v Singapuru a Thajsku mají dokonce michelinské hvězdy.
Aby však drželi krok s poptávkou, kuchaři u stánků s občerstvením někdy maso částečně předvaří a poté znovu uvaří na objednávku. Maso, které bylo částečně tepelně upraveno a poté ponecháno odležet, dokonce i v lednici, bude stále mít všude bakterie. Salmonella a E.coli jsou dvě bakterie, které rostou na mase a které vám při jejich konzumaci velmi způsobí nevolnost. Otrava jídlem salmonelou může trvat až týden bez antibiotik a jídlo kontaminované E.coli ve vás může zanechat příznaky po dobu více než 10 dnů.
Ujistěte se, že stojíte ve frontě u stánku s jídlem, který bezpečně manipuluje s masem. Pokud vidíte předvařené maso nebo syrové maso, které bylo vynecháno, zvažte návštěvu jiného stánku.
Jezte pravidelně
Při cestování může být pro vaše tělo těžké přizpůsobit se novému rytmu. Čím dále, tím déle trvá, než se začnete cítit normálně. I když necítíte přehnaný hlad, pravidelné stravování může pomoci vašemu tělu zvyknout si na nový režim. Svačinka na potravinách, které mají vysoký obsah vlákniny a mají vysoký obsah vody, jako jsou jablka, okurky, meloun a bobule, vám může pomoci zůstat hydratovaná, kromě pocitu sytosti a udržovat váš trávicí systém dobře fungující.
Vyhněte se tučným, vysoce zpracovaným potravinám, nadměrnému množství cukru a umělým sladidlům, zvláště pokud stále pociťujete účinky jet lagu. Tyto druhy potravin poškozují váš mikrobiom a mohou způsobit, že váš jet lag vydrží déle.
Nezastavuj se
Pokud do svého dne zařadíte trochu pohybu, může to pomoci udržet trávicí proces v chodu efektivně a udržet vaše střeva zdravá při cestování.
Jak již bylo zmíněno, cestovní zácpa se může objevit, když je rutina vašeho těla náhle přerušena. Pokud vaše cestovní plány zahrnují předčasný let, může tato změna stačit k tomu, aby vyvolala cestovní zácpu ještě předtím, než budete ve vzduchu. Ujistěte se, že zůstanete hydratovaní, když se vydáte do cíle. Zázvorový nebo mátový čaj může pomoci stimulovat vaše střeva a zajistit vám pravidelnost na cestách a v nadcházejících dnech, kdy se přizpůsobíte své dovolené.
Pohyb, jako je chůze, strečink nebo plavání, může také pomoci stimulovat trávení. Udělejte si procházky po letišti nebo nahoru a dolů uličkou letadla, když můžete v den cestování. Pokud vás ještě několik dní po cestě trápí cestovatelská zácpa, může krátká procházka povzbudit trávení. Pomoci může také plavání, strečink a jóga .
Co nejdříve se vraťte k pravidelnému spánku
Vědci zjistili , že změny vašeho spánkového plánu mají velký dopad na váš mikrobiom. Některé druhy bakterií jsou aktivnější v různých částech dne a náhlé změny vašeho cirkadiánního rytmu mohou bakterie „zmást“ a vyřadit z rytmu jejich činnosti.
Před cestou si dopřejte dostatek odpočinku, neužívejte sedativa nebo stimulanty,
a pokuste se co nejdříve synchronizovat s časovým pásmem vašeho cíle. Preventivní kroky mohou pomoci udržet vaše střeva šťastná a zdravá při cestování.
Především si užívejte cestování a snažte se zůstat v klidu. Cestování může být stejně stresující jako příjemné a stres může změnit činnost neurotransmiterů ve vašem střevě a následně narušit váš mikrobiom. Zkuste si na svých cestách najít čas na odpočinek, ať už je to čas na pláži nebo místní lekce jógy.